Nieuw!

Vanaf dit najaar organiseren we events.

Dit zijn lezingen en/of excursies. Excursies naar (inter)nationale leerbeurzen en leveranciers. Lezingen van experts uit de wereld van het leer. We trappen af met Herre de Vries, befaamd leerrestaurateur. Hij komt vertellen over de prachtige objecten die hij heeft gerestaureerd en uiteraard kun je hem allerlei vragen stellen over het restaureren van leer. We hebben een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, mocht je naar deze lezing komen: schrijf je in via de site. Zie hieronder. 

Herre de Vries (1981) begon in 1999 als boekbinder bij Atelier Kloosterman Boekbinders in Amsterdam. Van 2003 tot 2007 volgde hij de restauratorenopleiding aan het Instituut Collectie Nederland met de specialisatie boek en papier. Daarna werkte hij als boekrestaurator bij Mooie Boeken en Papierwerken. In 2012 werkte hij samen met de Italiaanse restauratrice Gaia Petrella aan de restauratie van een collectie Islamitische handschriften in de Vaticaanse Bibliotheek. In december van dat jaar gaven zij samen met Irene Zanella les aan het Irakese Instituut voor de Restauratie in Erbil, Noord-Irak. Vanaf 2013 werkt hij weer bij RNA, de voortzetting van Mooie Boeken. Begin 2017 behaalde hij zijn MA-diploma Conservering en restauratie van cultureel erfgoed aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1 april van dat jaar is hij mede-eigenaar van RNA.
http://www.restauratie-na.nl

Herre de Vries over leer restaureren:
''In veel historische objecten is leer verwerkt. Het verval van leer is afhankelijk van de intensiteit van het gebruik van de objecten en het onderhoud dat aan het leer is gegeven. De opbouw van de dierenhuid, bestaande uit eiwitketens, zorgt echter ook voor een onstopbaar natuurlijk verval. Als restaurator werk ik met leer dat zo ernstig is gedegradeerd, dat de objecten hun oorspronkelijke functie of gebruik niet of niet helemaal meer kunnen vervullen. In sommige gevallen is dat ook niet meer nodig omdat ze van gebruiksvoorwerpen, inmiddels museale stukken zijn geworden. Maar zowel voor het behoud van de oorspronkelijke functie als van een eventuele nieuwe functie moet echter rekening worden gehouden met de kwetsbaarheid van het verouderde leer. In deze presentatie zal ik aan de hand van beeldmateriaal van verschillende restauratieprojecten ingaan op de, soms onconventionele, methoden die in de restauratie van leer worden toegepast. Hiervoor put ik uit mijn eigen ervaring met boeken, de stoffering van stoelen, goudleer wandbespanningen en wetenschappelijke modellen/instrumenten.''

Datum lezing: zie kolom rechts op deze pagina.